30.000 m2 za 30 godina u Hrvatskoj - pošumljavanje

listopad 2023

30.000 m2 za 30 godina u Hrvatskoj - pošumljavanje

Nakon Grubišnog polja i Oklaja, ove smo godine bili na području Vukovarske Potkove, preko puta gradskog Parka šume Adica, svega 2 km od središta grada Vukovara, koja je mnogim sugrađanima omiljeno mjesto za šetnju,rekreaciju i odmor. Iznimno smo ponosni što prirodi možemo barem donekle vratiti sve ono što tiho čini za nas i sretni što smo na ovaj način i dalje snažno podržavamo očuvanje okoliša i te pridonosimo smanjenju ugljičnog otiska. Veselimo se što će ovaj krajolik uskoro disati punim zelenim plućima!

U suradnji s Projektom O2, ponovo je uz pomoć drona, bačeno 2.500 sjemenskih bombica po hektaru što je ukupno čak 5.000 sjemenskih bombica. Procjenjuje se da od 3.500 sjemenskih bombica izraste oko 3.500 stabala.

Kako je protekla zelena akcija u Vukovaru?

Nakon okupljanja u Osnovnoj školi Nikole Andrića te upoznavanja školaraca koji su već sada zainteresirani za ovu temu i razumiju njezinu važnost, krenuli smo obilazak izložbe dječjih radova na temu ekologije: Čarobna šuma. Dječica od 1. do 4. razreda ove osnovne škole s veseljem su sudjelovali, a mi smo bili oduševljeni vidjeti šarenilo i kreativnost koja postoji čak i u tako mladima godinama. Osim svojim crtežima, djeca 4. razreda zaputila su se s nama na područje pošumljavanja gdje su sudjelovali i doprinijeli sadnji 130 mladica hrasta lužnjaka na području šume. 

Ove godine, kada s ponosom slavimo 30 godina postojanja i poslovanja u Hrvatskoj, odlučili smo da ćemo pošumljavati čak 3 hektara na području pored grada Vukovara!

Jedan od ključnih koraka u očuvanju prirode i smanjenju ugljičnog otiska je upravo pošumljavanje. Još prije dvije godine aktivno smo se uključili u ovu inicijativu kada smo po prvi puta uz pomoć napredne tehnologije doprinijeli pošumljavanju. To je bilo prvo pošumljavanje takve vrste u Europi i s ponosom to ističemo, a danas je dobro poznati i prepoznatljivi dio GREEN GRAWE projekta te smo ponovno uspješno, treću godinu za redom pošumljavali područje gdje te to najpotrebnije - samo ovoga puta čak tri puta veću površinu nego prethodnih godina.

Potrebno je osvijestiti da je nužno mijenjati svakodnevne životne navike i poslovne pristupe kako bi se postigla kolektivna ekološka odgovornost. Izgradnja ekološke svijesti, održivi razvoj i odgovorno poslovanje jedini su način za osiguranje bolje budućnosti. Ovakav pristup je oduvijek temelj djelovanja GRAWE-a, a iz godine u godinu naše aktivnosti to potvrđuju i sve više nas osnažuju kao društveno-odgovornu zajednicu.

Prema jednom od izračuna Max Planck Research, GRAWE će dosadašnjim pošumljavanjem 6 hektara u periodu od 10-15 godina kada šuma izraste (a to ovisi o vrsti stabla, o sastavu tla..) doprinijeti smanjenju CO2 otiska za otprilike 7,5 tona godišnje.